Saryusz-Wolski stracił dwa ważne stanowiska w UE!

Europoseł Jacek Saryusz-Wolski, po rzuceniu rękawicy Donaldowi Tuskowi w wyborach na szefa Rady Europejskiej został wykluczony z centroprawicowej Europejskiej Partii Ludowej (EPL), później z Platformy Obywatelskiej, a teraz stracił miejsce w dwóch komisjach europarlamentu!

Problemy Saryusz-Wolskiego rozpoczęły się, gdy zdecydował się startować w wyścigu o fotel szefa Rady Europejskiej. Europoseł stanął w szranki z Donaldem Tuskiem i poniósł sromotną klęskę.

Kandydatura Saryusz-Wolskiego miała również swoją polityczną cenę. Europoseł został wykluczony z centroprawicowej Europejskiej Partii Ludowej (EPL) oraz z Platformy Obywatelskiej. W efekcie stracił też miejsce w dwóch komisjach europarlamentu.

W komisji spraw zagranicznych Saryusz-Wolskiego zastąpi europosłanka PO Julia Pitera, a jego miejsce w komisji spraw konstytucyjnych zajmie Michał Boni. Saryusz-Wolski zajmie z kolei miejsce w komisji petycji, zwolnione przez Piterę.

Europoseł zapewniał, że kandydował, by „zaprotestować przeciw oszczerczym, zniesławiającym i uwłaczającym oskarżeniom polskiej demokracji, które Donald Tusk autoryzował”.

Według „Newsweeka” europoseł może liczyć na…  miejsce na liście wyborczej PiS w kolejnych wyborach do Parlamentu Europejskiego i dotacje dla jego fundacji. Ta fundacja to – jak pisze „Newsweeek” – Centrum Europejskie Natolin, w której Saryusz-Wolski pełni funkcję szefa rady (w dokumentach organizacji tytułuje się prezydentem). Fundacja nadal ma otrzymywać rządowe dotacje.

Natolin jest dziś w przededniu rozstrzygnięcia konkursu zorganizowanego przez ministra nauki Jarosława Gowina. Stawką jest ćwierć miliona złotych dofinansowania.

za „Newsweek”, fakt