NIESŁYCHANE: Jacek Saryusz-Wolski kandydatem Polski na stanowisko Przewodniczącego Rady Europejskiej

Szef polskiego MSZ oficjalnie zgłosił dzisiaj notą dyplomatyczną kandydaturę Jacka Saryusz-Wolskiego na nowego szefa RE. – Zdecydowały gwarancja bezstronności kandydata oraz wysoki poziom merytoryczny – skomentował decyzję Witold Waszczykowski.

I podkreślił, że Polska zdecydowała się zgłosić tę kandydaturę „ze względu na wysoki poziom merytoryczny” Saryusz-Wolskiego. – Jest politykiem bardzo doświadczonym w polityce europejskiej – mówił Waszczykowski. Zaznaczył również, że Saryusz-Wolski ma zasługi na rzecz integracji europejskiej – jak mówił – także w Polsce, bo jest jednym z twórców procesu integracji z UE. Kandydat „daje także rękojmię i gwarancję bezstronności” w przeciwieństwie do Donalda Tuska, który „był jednym z liderów totalnej opozycji w Polsce” – mówił szef MSZ. Ta gwarancja bezstronności była elementem przesądzającym – zaznaczył minister.

Po godz. 16 Polska Agencja Prasowa poinformowała z kolei, że Komitet polityczny PiS wydał uchwałę, w której zawarto stwierdzenie, że Donald Tusk nie może być popierany przez Polskę. Informację skomentowała rzecznika PiS, podkreślając, że: „Tusk popierał nieuzasadnione sankcje wobec Polski”.

Sama uchwała PiS zobowiązuje wiceprezesa partii, premier Beatę Szydło i rząd, aby nie zgłaszały kandydatury Tuska na drugą kadencję. Pierwsza 2,5-letnia kadencja Tuska jako szefa RE upływa z końcem maja. Na szczycie UE 9-10 marca przywódcy mają zdecydować, czy pozostanie on na tym stanowisku na kolejną kadencję. Do dzisiaj był jedynym oficjalnym kandydatem.

Rzecznik rządu Beata Mazurek potwierdziła informację PAP, że w podjętym stanowisku komitet polityczny PiS zobowiązuje premier Beatę Szydło, która jest też wiceprezesem PiS, do tego, by „stanowczo sprzeciwiła się” wyborowi Donalda Tuska na przewodniczącego Rady Europejskiej; komitet przedstawia też uzasadnienie swego sprzeciwu.

PiS zarzuca Tuskowi m.in. łamanie zasady neutralności wobec państwa członkowskiego, angażowanie się w „akcje organów UE skierowane przeciwko Polsce” oraz popieranie opozycji. – I to opozycję szczególnego rodzaju, która nie ukrywa swojego antypaństwowego charakteru – zaznaczyła rzeczniczka PiS.

Mazurek zwróciła też uwagę na poparcie Tuska dla rozwiązań nieakceptowanych przez polski rząd, wymieniając w tym kontekście obowiązkową relokację uchodźców.

Pytana, czemu ma służyć podjęta przez komitet polityczny PiS uchwała, powiedziała, że wzmacnia ona stanowisko polskiego rządu. – I też daje wyraz temu, że my, jako największa siła polityczna w Polsce, sprawująca teraz władzę, mamy zastrzeżenia do funkcjonowania Donalda Tuska jako przewodniczącego Rady Europejskiej, i że my go popierać nie chcemy – dodała rzeczniczka PiS.

Według źródeł PAP zbliżonych do polskich dyplomatów zaangażowanych w rozmowy na temat kandydata na stanowisko szefa Rady Europejskiej, kandydatura Donalda Tuska jest dla strony polskiej nie do zaakceptowania „pod żadnym warunkiem”, natomiast jedną z opcji i ciekawą alternatywą dla niej jest eurodeputowany PO Jacek Saryusz-Wolski.

za PAP/onet.pl